Voiko taiteella elättää itsensä?
Taide työnä, osa 1
Helsingin kaduilla oli loskaa. En olisi varmaan edes huomannut asiaa, ellen päättäväisiä askelia kohti Akateemista kirjakauppaa ottaessani olisi astunut syvään lammikkoon, jonka kylmä vesi läpäisi kuluneiden nahkasaappaideni saumat. Fyysinen sensaatio sai minut keskittymään tähän hetkeen, joskin varsin harmistuttavalla tavalla.
Purin hampaani yhteen, jatkoin matkaani ja palasin äänikirjan tarjoamaan maailmaan enemmän kuin mielelläni. Jengi puhuu eskapismista ja ovat oikeassa.
Noin tuhat muutakin ihmistä oli päättänyt tuona samana joulukuisena päivänä etsiä lahjoja läheisilleen tai itselleen notkuvista kirjahyllyistä. Puikkelehdin massan lävitse kassalle, ojensin kirjekuoren, jota olin puristanut tiukasti rintaani vasten koko matkan, ja kävelin takaisin ulos innosta hymisten märistä sukista huolimatta.
Minkähänlaisen vastauksen saisin?
Ehkä minunkin työni toimivat joskus jollekulle eskapismina?
Formaalein taidekoulutus, jonka olen itselleni hommannut, on taidepainotteisen lukion käyminen. Olen piirtänyt ja maalannut aina, mutta valitessani uraa aikuisuuden kynnyksellä oletin, että jos suuntautuisin taiteilijaksi, minulle tapahtuisi jokin näistä kolmesta kohtalosta:
a) Joutuisin kohtaamaan sen, etten ole riittävän hyvä
b) Elämäni olisi yhtä bilettämisen ja masennuksen tangoa
c) En koskaan pystyisi elättämään itseäni ilman tukia
Otin siis mielestäni turvallisemman tien ja ryhdyin hyvinvointialan yrittäjäksi. En kuitenkaan täysin pystynyt piilottamaan totuutta itsestäni ja ajan saatossa kuntosalin seinälle syntyi muraaleita, vihkot täyttyivät erilaisista hahmotelmista ja uteliaisuus eri maalaustekniikoiden hyödyntämisestä kasvoi.
Muraali salille vuonna 2016
Graafinen suunnittelu ja kirjoittaminen tulivat osaksi liiketoimintaa, joka oli myös askel luovuuden hyödyntämiseen työrintamalla.
Oman kuvataiteen myymisen ja toisille yrittäjille graafisen suunnittelun tai kuvittamisen tekemisen välillä on kuitenkin mittava ero. Toisen palvelun kaupallisuus on selvää kauraa ja toisen taas ei. Toinen tehdään omasta ja toinen asiakkaan tarpeesta.
Ja tämä onkin se miljoonan kultakolikon kysymys: pystyisinköhän minä kaupallistamaan omaa taidettani? Eli siis myymään sellaisia töitä, joita minä oikeasti haluan tehdä?
“Noh, muutkin ovat siihen pystyneet, joten miksen minäkin voisi kokeilla?” ajattelin tämän vuoden alkupuolella ja ryhdyin töihin.
Akateemiseen kirjakauppaan viemäni kirjekuori sisälsi nipun ensimmäisiä painotuotteita taiteestani saatesanoilla “haluaisittekohan tällaisia valikoimanne?”. Odotan nyt vastausta sieltä ja monesta muustakin paikasta. Tämän lisäksi olen kuluneen vuoden aikana myynyt onnistuneesti kuvituksiani pienellä volyymilla ja testaillut vesiä kuvataiteilijana sekä videopeli-, että lastenkirjapuolella. Kynä ja pensseli ovat olleet aktiivisessa käytössä, mistä olisin iloinen myös ilman euroja.
Vastatakseni otsikon kysymykseen: kyllä kuulemma voi, joskin se ei luonnollisesti ole helppoa. Tähän mennessä mielestäni tärkeimpiä treenattavia taitoja (itse taiteen osaamisen lisäksi) ovat:
Yrittäjyystaidot ja rohkeus tarjota itseään
Kritiikin ja ei:n kuulemisen taito
Kehittymishalu
Kekseliäisyys
Jos oman taiteen myyminen ja taiteilijaksi tuleminen kiinnostaa myös sinua, käy välillä kurkkaamassa tätä blogia tai seuraa allekirjoittanutta somen puolella. Katsotaan minne, jos minnekään, tässä pensseleiden, kynien ja haaveilevan mielen kanssa päädytään.
Omat taideprojektini tällä hetkellä
Kuvitettu lastenkirjasarja, näyttely, painotuotteet omista töistä
Instagram: https://www.instagram.com/ainopapinniemi/