Näin etenet urallasi taiteilijana

Taide työnä, osa 2

Arvon yrittäjä, taiteilija, freelancer tai jokin siltä väliltä. Olet ehkä täällä, sillä sinua kiinnostaa oman taiteesi kaupallistaminen tai taiteen työksi tekeminen, mikä on varsin kunnioitettava tavoite elämälle. Maailmassa on kuitenkin vain yksi tyyppi, joka voi tehdä sellaisia juttuja kuin sinä teet eli olisihan se nyt harmillista, jos ne potentiaaliset teokset jäisivät tekemättä, vai mitä?


Kuten varmasti tiedät, ei oman luovuuden hyödyntäminen ole välttämättä se kaikista helpoin tapa ansaita euroja, vaikka olisit kuinka loistava itse craftissa. Romanttinen kuva nälkiintyvästä taiteilijasta, jonka loistavuutta ihaillaan vasta vuosisadan jälkeen Louvressa ei auta ketään voimaan hyvin tänään.


Eli, noniin, itse pääaiheeseen: miten halvatussa sitten oma taide käännetään elannoksi mielellään ennemmin kuin myöhemmin?


Vastuuvapauslausekkeeksi tokaistakoon, että olen itsekin vasta matkalla parempaan taiteesta johtuvaan kassavirtaan, joskin on tässä opittu jo muutama juttu. Joten, (anteeksi Finglish, nyt on sunnuntai ja nuttura löysällä), let’s mennään.

Miten päästä paikkoihin?

Isäni oli eläessään rakentanut itselleen valtavan verkoston ihmisiä ja hienon uran sen mukana. Imatralta lähtenyt nuori herra päätyi Helsinkiin toimittajaksi, kirjoittajaksi, kriitikoksi ja myöhemmin Parnasson päätoimittajaksi ja kaikki tämä ainakin osittain yhden tärkeän taidon avulla.


Isä oli nimittäin taitava tarjoamaan itseään, ainakin jos mummon puheita on uskominen. Tarinan mukaan mummoni ihmetteli, että miten ihmeessä landelainen pääsi töihin Ylelle ja vaikka minne muualle, johon isäni vastasi:


“Mie soitin sinne ja kehuin itseäni”

Siis mikä taito! Ottaa itse yhteyttä sinne, minne haluaa mennä ja myydä itsensä sisään. Saat jo varmaan kiinni siitä, minne olen menossa?



Tiedän, se on vaikeaa

Meitä taiteilijasieluja on moneen lähtöön ja toisille myyminen on helpompaa kuin toiselle.


Minä en ole tuttavapiirini paras piirtäjä, kirjoittaja tai graafikko, mutta isäni tyttärenä olen hionut itseni myymisen rohkeutta kuluneiden vuosien aikana yrittäjänä. Se on mahdollistanut minulle sellaisia projekteja, jotka muuten olisi jäänyt toteutumatta, sillä kukaan ei olisi tiennyt olemassaolostani.


Ei siis riitä, että on loistava siinä, mitä tekee, vaan sikäli mikäli omasta taiteesta haluaa pätäkkää, on vain yksinkertaisesti viisasta harjoitella oman pyrstön myymistä. Varsinkin silloin, kun ura on vielä alkuvaiheessa.

Tee se nyt


Jos olet odottanut sitä oikeaa hetkeä soittaa, laittaa mailia tai muuten kontaktoida tahoa, joka voisi auttaa sinua etenemään taiteilijana, tee se nyt. Tämä on se merkki.


Ja jos et ole vielä miettinyt, että mikä sellainen taho olisi, mieti se tänään.

Niin moni meistä elää “sitten, kun” -elämää, mikä lykkää etenemistä niissä tärkeissä elämän asioissa, kuten omien unelmien toteutumisessa.



“Sitten, kun portfolioni on täydellinen”

“Sitten, kun lapset pääsevät kouluun”

“Sitten, kun olen saanut sen kameran”



Täydellisyyden tavoittelu ei ole hyve, se on jättimäinen ja lamaannuttava jarru.



Myyminen helpottuu, kun sitä tekee sillä onhan kyseessä kehitettävä taito. Eli: mieti mitä haluat ja pyri sinne usein! Ja jos vielä mietit, että kehtaatko, niin kyllä kehtaat.



Uskoni meihin luoviin tekijöihin on horjumaton!



Omat taideprojektini tällä hetkellä

Kuvitettu lastenkirjasarja, näyttely, painotuotteet omista töistä

Instagram: https://www.instagram.com/ainopapinniemi/

Aino Papinniemi

CEO of Aatelma, artist and coach. I love writing, drawing, creating graphics and branding businesses.

https://aatelma.com
Edellinen
Edellinen

Ensimmäinen kuvittamani kirja pääsi kauppoihin asti

Seuraava
Seuraava

Voiko taiteella elättää itsensä?