Mieleltään muuta - kuinka ajattelun erilaisuus rikastaa?

Helsingin Yrittäjät.jpg

Istun elokuun vilkastamassa katukahvilassa ja ajan hengen mukaan nautin tarkkaan harkittujen kahvipapujen lopputuloksesta, jota kassalla kuvailtiin monin lupaavin adjektiivein. Sormieni alla natisee upouuden läppärin painikkeet mielestäni jokseenkin samalla rakkaudella, kun olen nähnyt pianistin hellivän koskettimiaan. Jokainen liike on tarkkaan harkittu ja näin teos nivoutuu vähitellen yhteen napautus napautukselta harmoniaan pyrkien.

Viimeaikoina olen keskustellut valokuvaajamieheni Aleksin kanssa paljon luovuudesta ja siitä, miten kummankin taiteellinen kapasiteetti näkyy tavassa nähdä maailmaa. Olen usein hämmästellyt tyyliä, jolla hän katsoo ympäristöä ja näkee juuri oikeat hetket, paikat ja valon loistavien valokuvien ottamiseen. Minulta nämä ohikiitävät mahdollisuudet menevät lähes aina ohi ja en voi, kun ihailla lopputuloksia.

Minun kykyni on erilainen. Siinä, missä Aleksi näkee sielunsa silmin oikean kuvakulman tilanteen tallentamiseen, minä näen, miten kertoisin siitä sanoin. Sen sijaan, että Aleksi kirjoittaisi ”Istun elokuun vilkastamassa katukahvilassa…”, hän kertoisi saman tarinan kekseliään vivahteikkaasti kuvalla. Näin maailmamme eroavat, mutta lopulta täydentävät toisiaan luoden pohjan rikkaalle yhteistyölle ja suuremmille projekteille.

Haluan esimerkilläni viedä katseesi mahdollisuuksiin, joita piilee sinun ja kumppanisi, ystäviesi tai työkavereidesi yhteistyön välillä teitpä sitten taiteellista tai ihan mitä muuta työtä tahansa. Turhan usein erilaisuudet ajattelussa tuovat pintaan erimielisyyksiä, oman tontin ärhäkkää puolustamista tai vihreänä sykkivää kateutta. Vilkaisu historiaan tai jopa nykypäivän poliittisiin keskusteluihin kertovat paljon, mitä erilaisuuden pelko ja näkemyserot pahimmillaan aiheuttavat.

Tehtäväsi tänään on tämä: mieti, mitä sinä voisit saavuttaa, jos oppisit entistä paremmin hyödyntämään erilaisia ajattelijoita sinulle tärkeissä projekteissa ja vastapainoksi miten voisit omalla ajattelullasi auttaa muita saavuttamaan omaansa?

Jokainen organisaatio vilisee erilaisia mieliä ja on paljon meistä itsestämme kiinni, miten nämä erot vahvistavat toisiaan, eivätkä revi toinen toisiaan riekaleiksi. Yksi menestyvä mieli voi saavuttaa paljon, mutta monta sellaista pyrkimässä yhteen ja samaan tavoitteeseen on jotain ihan muuta.

Nyt kahvi loppui ja on aika liikkua eteenpäin. Mitä ihaninta maanantaita ja onnea uusien yhteistyömahdollisuuksien löytymiseen!

Innostunein terveisin,
Aino Papinniemi