Älä pelkää pimeyttä

”Don’t be afraid of the darkness, mine it”, sanoi Robert Greene, suuresti arvostamani kirjailija eräässä luovuutta koskevassa podcastissa. Olen aina kokenut vetovoimaa mystiikkaa, makaaberia ja pimeää kohti, mikä on johtanut monella tasolla hienoihin oivalluksiin myös ihmiselämästä ja varsinkin ihmismielestä. Älä nyt säikähdä - en aio tänään puhua sotapeleistä ja zombeista, vaan jostain, mikä koskettaa meitä kaikkia.

Olet varmasti elämäsi varrella huomannut, että eteen tulee välillä tapahtumia, tilanteita ja ihmisen puolia, jotka jollain tasolla järkyttävät, satuttavat ja osoittavat voimakkaasti pahuuden olemassaoloa. Ideaalissa maailmassa kaikki tämä jäisi välistä, mutta lienee sanomattakin selvää, että luonnon ja ihmisyyden mukana tulee väkisinkin myös rapaa. Olisi naiivia ajatella, että elämässä ei koskaan sattuisi mitään tai synkkyyttä ei olisi olemassa eri tasoissa ja sävyissä meissä jokaisessa. Silti silmien sulkeminen pahalta tuntuu olevan jokseenkin sisäänrakennettu ominaisuus, josta pois opettelu vaatii valtavasti halua ja työtä. Herääkin varmasti kysymys, että miksi moinen edes kannattaisi?

Jos minun pitäisi tätä lyhyttä formaattia varten kiteyttää oppimani, sanoisin seuraavaa: synkät, vaikeat ja raastavat kokemukset ovat potentiaalisesti äärimmäisen tehokkaita ponnahduslautoja räjähdysmäiseen mentaaliseen kasvuun. Sanon ’potentiaalisesti’ siksi, että liika paha on tietenkin liikaa ja siksi, että ihmiset resilienssikykyineen ovat hyvin erilaisia. Kuitenkin niin sanotun ”mindsetin” eli ajattelutavan muuttaminen on keskeisessä roolissa, jos haluaa kääntää huonot kokemukset lopulta omaksi vahvuudeksi.

Ja tämä onnistuu siten, että myrskyn jälkeen kysyt itseltäsi: ”Mitä minä voin tästä kaikesta oppia?”.

Palatakseni alun lainaukseen, ”pimeyden louhiminen” tarkoittaa ainakin minulle sitä, että myös niistä kauheista kokemuksista ja maailmalla tapahtuvista hirveyksistä voi ottaa inspiraatiota oman elämän ja persoonan rakentamiseen. Silmien sulkeminen, karkuun juokseminen tai paikalleen jääminen eivät auta sinua auttamaan muita ja itseäsi kohti menestyvämpää mieltä, vaikka ne välillä siltä helpommalta ratkaisulta tuntuisivatkin. Älä siis kiellä hämärän olemassaoloa itsessäsi tai muissa, vaan muista, että siellä missä on paljon valoa, syntyy myös varjoja. En tarkoita, että sinun kuuluu nyt väkisin etsiä jostain taistelua ja tuskaa, mutta muista tämä ajattelumalli, KUN eteesi moista tulee.

Aika moni hieno kasvutarina olisi jäänyt tapahtumatta ilman käyntejä pohjalla.

Minä menen tästä katsomaan jonkun kauhuleffan teeman kunniaksi! Menestyksekästä viikkoa, missä oletkin.

Ystävällisin terveisin,

Aino Papinniemi

ainojasonny.jpg