Mikä on mieli-muskeliyhteys ja miten sitä voi kehittää? 3 vinkkiä!

Tänään haluan ottaa aiheeksi tylsän ja tieteellisen teeman ja puhua siitä vähän kansankielellä pääasiassa omaa kokemusta käyttäen. Mieli-muskeliyhteys (eng. mind-muscle connection) kuulostaa hassun hifistelyltä ja ellet lymyile arki-iltojasi salimaailman kätköissä, termi ei välttämättä sano sinulle mitään. Haluan nyt kuitenkin valaista, miten tärkeästä asiasta on kysymys kaikille ihmisille - treenasit tai et.

Mind muscle connection tarkoittaa yksinkertaistettuna aivojen ja lihasten yhteistoimintaa. Samassa yhteydessä puhutaan ”hermotuksesta” eli lihaksen kyvystä aktivoitua tarvittaessa ja haluttaessa. Ilman tätä kehon ominaisuutta liikkeet tuotetaan helposti vääriä rakenteita käyttämällä, mikä puolestaan kuormittaa vääriä paikkoja ja rakenteita. 

Liian usein kysyessäni asiakkaalta ”missä liike tuntuu”, saan vastaukseksi kysyvän katseen ja hermostuneen tokaisun: ”Joka paikassa”. Tätä tapahtuu niin aloittelijoiden, kuin kokeneempienkin kanssa. Ei pysähdytä miettimään, mitä kroppa tekee, vaikka ihmisen kyky automaattisesti tehdä fyysiset asiat oikein on nykyään lähinnä toiveajattelua. Moni pettyy, kun tajuaakin tehneensä liikkeet elämänsä päin prinkkalaa, eikä salille tai jumppatunneille kulutetuista tunneista olekaan saanut vastinetta.

Mitä haittaa on heikosta mieli-muskeliyhteydestä ja miksi se on kaikille tärkeä asia?

Kun kykysi käyttää lihaksiasi tahdonalaisesti on heikko, et pysty muokkaamaan kehoasi lähimainkaan yhtä hyvin, kun voisit hyvän tai edes kohtuullisen yhteyden kanssa. Väärien lihasten käyttäminen liikkeissä ei ole pelkästään estetiikan kannalta haastavaa, vaan myös altistaa kehon loukkaantumisille äkillisesti tai rasituksen kautta. Sama homma, vaikka et varsinaisesti harrastaisikaan liikuntaa: kun nostat maasta kaikki asiat alaselkää, etkä pakaraa käyttäen, alaselkä voi hyvinkin poksahtaa. Ja tämä on vain yksi ongelma monista.

Vatsalihasten tekeminen tai kyykyt toimivat hyvänä esimerkkinä. Moni ajattelee, että vatsarutistuksia tekemällä saa voimakkaan ja kauniin vatsan, vaikka liike ei tuntuisikaan oikeasti vatsassa vaan lonkankoukistajissa. Kyykyn taas ajatellaan automaattisesti kasvattavan pakaraa, vaikka todella suurella osalla on ongelmana se, että pakara ei konkreettisesti tunnu treenissä lainkaan ja kaikki työ tehdään etureisillä. 

Jos haluat saada mahdollisimman paljon irti treenistä salilla tai missä vain, on oleellista, että aivoistasi löytyy kontakti lihaksiin. Se, miksi siitä on mielestäni hyötyä jokaiselle ihmiselle johtuu siitä, että oman kokemukseni mukaan on paljon helpompaa pitää ainakin ihmisen terveydelle vähimmäismäärän lihaksia yllä, kun pienellä pumppaamisella saat jo lihaksen väsytettyä. Voit tehdä 100 vatsarutistuksen sijaan 10 ja tuntuma on jopa parempi ja aikaa säästyy.

Miten kehittää kyseistä ominaisuutta?

  1. Kuten pakaratekstissäni jo kerroin, pakaran ulkomuotoa pystyy kehittämään sillä, että opit jännittämään sitä. Sama toimii tietenkin kaikkien muidenkin lihasryhmien kanssa. Harjoittele eri lihasten jännittämistä sekä treenissä, että sen ulkopuolella. Tätä voit tehdä, vaikka et treenaisikaan ja saat pienissä määrin kehitettyä lihaskuntoasi!
  2. Mieti aina liikettä tehdessäsi, missä sen pitäisi tuntua. Ei riitä, että teet liikkeen tai menet laitteeseen istumaan. Jos se ei tunnu kohdelihaksessa, se ei kehitä kohdelihasta. 
  3. Ennen treeniä lämmittele aina hyvin ja tee vielä erikseen aktivoivia liikkeitä lihaksille, joiden haluat erityisesti tekevän treenissä töitä. Eli, jos treenaat selkää, tee selälle kevyellä painolla tai esimerkiksi kuminauhalla sellaisia liikkeittä, joissa saat jo kontaktin selän lihaksiin.
Aino PapinniemiComment