Helppo vinkki parantaa pyllysi ulkomuotoa

Mummoryhmä, jota ohjaan koostuu noin 80-vuotiaista leideistä. Keskustelimme heidän kanssaan eräs kaunis päivä nykyajan vartalomuodista ja he kauhuissaan ihmettelivät sitä, miten suuret pyllyt ovat nyt nuorten mielestä jotenkin hieno asia. Eräs heistä totesi, että suuri takamus näyttää kauhealta ja hän itse haluaisi ainakin mahdollisimman pienen pepun. Itse olin vähän pulla päähän lyötynä, kunnes tajusin, että he eivät välttämättä erota suuren selluliittitakaliston ja kiinteän pyöreän lihakontin eroa. Onhan tämä naisten ”kehonrakennus” tällaisenaan suhteellisen uusi asia ja muutenkin kauneusihanteet ovat muuttumassa laihasta urheilullisemmaksi ja kurvikkaammaksi.

Kaikkia ei tietenkään iso peppu kiinnosta, mutta pakaralla on myös funktionaalinen tarkoitus, josta voitte lukea netistä vaikka kuinka paljon lisätietoa. Lyhyesti kerrattuna, hyvin aktivoitunut pakara auttaa lantion ja alaselän asennossa ja jalkojen toiminnassa (kävely, juoksu, kyykyt jne). Moni lonkan, polvien ja alaselän kipua tuottavista ongelmista ja virheasennoista on vähintäänkin helpotettavissa, jos ei parannettavissa hyvän pakaran avulla.

Pelkkä pinnallinen koriste ei takalisto siis ole ja sen kehittämisestä on yksinkertaisesti hyötyä ihan kaikille naisista miehiin.

 

Itse vinkkiin

Moni kärsii nykyään kyvyttömyydestä käyttää pakaraansa. Ajatellaan, että kyykkyä tai aasinpotkuja tekemällä pylly tekee automaattisesti hommia - niin se ei kuitenkaan todellakaan ole. Jos et saa konkreettista tunnetta ja poltetta pakaraan, ei kyykky tai mikään ainoana oikeana pyllymagiana mainostettu liike toimi. Niin se vain on.

Tylsää, eikö vain?

Ensimmäinen asia, mitä kunkin pitäisi opetella on *rumpujen pärinää* JÄNNITTÄMÄÄN PAKARLIHASTA.

Niin yksinkertaiselta, kuin se kuulostaakin, niin yllättävän monelle se on alkuun lähes mahdotonta. Kokeile itse: jännitä ensin kumpaakin pakaraa samaan aikaan. Sitten kokeile jännittää niitä vuorotellen ilman, että jännität samalla reisiä tai muita lihaksia. Onnistuuko? Jos ei, on pakarasi aktivaatiokyky todella heikko ja on hyvinvointisi sekä pakaran ulkomuodon kannalta hyvin tärkeää, että harjoittelet sen jännittämistä.

Voit harjoitella pepun aktivoimista ihan missä vaan. Jos helpottaa, voit pitää käsiäsi takalistollasi, jotta osaat suunnata ajatuksesi paremmin kohdelihakseen. Suosittelen tekemään harjoitusta myös ennen treeniä lämmittelyn ohessa. Hiljaa hyvä tulee, selkeä jännityksen hallitseminen vie luultavasti aikaa.

Minä itse aloittaessani kuntosaliharjoittelua en edes tiennyt, kuinka tärkeää pakaran konkreettinen jännityskyky on sen kasvattamisen kannalta ja minulta meni muutama vuosi treenistä ”hukkaan” sen osalta. Olisipa joku kertonut minulle silloin tämän simppelin vinkin. Kenties olisin säästänyt paljon aikaa saavuttaessani minulle tärkeää fysiikkaa.