Epäluulosta epätietoisuuteen

Moni ei uskalla kysyä potentiaaliselta personal trainerilta osaamisesta, taustoista ja onnistumisista. Päätökset tehdään tiedottomana ennakkoluuloja kuunnellen.

Kuvittele, että astelet uudelle salille sisään ja olet valmis satsaamaan sekä kuntosalikorttiin, että personal traineriin. Asetut vastaanoton eteen ja allekirjoittaneen näköinen päälle parikymppinen mimmi tulee tervehtimään sinua. Kysyt, voitko tulla salille tutustumaan ja pääsetkin tarkastamaan nurkat. Salissa ei ole mitään vikaa ja seuraava kysymys kuuluu, onko täällä personal trainereita? Vastaanoton tyttö vastaa ”Minä olen PT, minkälaista ohjelmaa olet miettinyt?”. Mietihän, mitä silloin päässäsi tapahtuu?

Mielikuva personal trianerista on kullakin hieman erilainen. Ajatus hyvästä pt:stä vaihtelee riippuen muun muassa siitä oletko mies vai nainen, nuori vai vanha, urheilija vai aloittelija. Se riippuu siitä, kuinka paljon olet katsonut fitness-ohjelmia televisiota tai seurannut tereysmaailmaa netistä. Se riippuu siitä, mitä kaverit ovat kertoneet ja mitkä sinun omat ennakkoasenteet ovat yleensäkin ihmisiä kohtaan. Niin, ennakkoasenteet. Minua (tuntematta) katsoessasi saatat pohtia kykyäni ymmärtää sinun erityislaatuisuutta ja tarpeita, koska olen nuori tyttö, enkä esimerkiksi noin kolmekymppinen lihaksikas mies.

On todella tärkeää, että valitsee personal trainerin juuri omien tarpeiden mukaan. Liikuntaan liittyvät projektit ovat usein todella henkilökohtaisia, joten toimiva henkilökemia on eräs tärkeimmistä pt-asiakassuhteen ominaisuuksista. Kukaan ei halua viettää aikaa saatikka maksaa ihmiselle joka ei tunnu ymmärtävän ollenkaan, mitä toinen haluaa. Ennakkoluuloon ei tosin kannata päätöstään perustaa, sillä kuten tiedetään, ulkokuori ei tosiaan kerro ihmisestä aina ihan kaikkea. Toki pt:n tulee ainakin minun mielestäni olla esimerkillinen ja urheilullinen, mikä tosin sekin kattaa laajan skaalan erilaisia kuntoja.

Minut, kuten varmasti monet muutkin pt:t, laitetaan heti kategoriaan x, josta pois päästäkseen täytyy todella osoittaa osaamisensa asiakkaalle. Se ei oikeastaan haittaa ja on aina hyvä, jos asiakas näyttää olevan motivoitunut ja varmistaa pt:n sopimisen itsellensä. Ongelmana on kuitenkin se, että suomalainen harvoin osaa sanoa kasvotusten suoraan mitä tarvitsee ja haluaa. Se tarkoittaa sitä, että ei kehdata kysyä pt:n osaamisesta mitään ja kaikki jää mielikuvien varaan. Tämä ei ole kovin edullista kummallekkaan, asiakkaalle tai ohjaajalle.

Pt:tä valitessa kannattaa tiputtaa oletukset ja mielikuvat ja pitää mielessä oma tähtäin. Kannattaa kysellä ja kyseenalaistaa, kertoa omasta toiveesta ja vaatia suoraan sitä mitä asiakkaana ohjaajalta haluaa. Jos "koutsin" ammattitaito epäilyttää, pyydä tututstumistuntia, jossa saat käsityksen pt:n toiminnasta, osaamisesta ja sopivuudesta sinulle. Pelkkään epäluuloon perustetut ajatukset tulisi kuitenkin unohtaa ja avoimuus kannattaa, myös traineria valitessa. Osaava trainer osaa kertoa sinulle sinun tarvitsemat tiedot. 

Olen monesti nähnyt asiakkaissa muutoksen alun epäilystä onnistumisten tuomaan tyytyväisyyteen. On ollut kuulemma hämmästyttävää, että minunlaiseni letukka osaakin treenata kovaa, ottaa seniorit huomioon, auttaa golf-lyöntien pituudessa, korjata ryhtiä, nostaa penkkituloksia miesasiakkailla ja opettaa keski-ikäisiä naisia nauttimaan treenaamisesta. Kysymällä ja kokeilemalla selviää ja voit löytää positiivisia yllätyksiä.