Miten nuoren miehen kannattaa aloittaa treenaaminen, Joonas Haapasaari?

Personal trainer, kisavalmentaja, kehonrakentajakölli, Bodybuilding Alliancen osanen ja Ristiotteen toinen perustaja Joonas Haapasaari nojaa pöytään paita hauiksen kohdalta kiristyen. Huumorintajuinen helsinkiläistynyt savonlinnalainen on monen pojan - kyllä vain - idoli ainakin ammattitaidon, kehonrakennuksen ja somen saralla. Keskustelimme tämän 28-vuotiaan kanssa hänen pitkästä treenihistoriasta, sekä hänen näkemyksistään nuorten treenaamista aloittelevien kundien kompastuskivistä.

Miten ja milloin aloitit treenaamisen?

”Aloitin varhaisessa mopoiässä kavereiden kanssa kuntosalihommat. Silloin se ei oikeastaan kiinnostanut minua kauheasti, mutta pikkuhiljaa tippuivat muut harrastukset, kuten skeittaaminen pois. Huomasin, että kehitystä tulee ihan kohtalaista tahtia ja treenaaminen säännöllistyi. Opin tuolloin bodaamisesta kavereilta, lisäravinnekauppojen markkinakikokista ja erilaisilta nettifoorumeilta. YouTubea ei silloin ollut… Kokeneempien neuvot olivat arvokkaita, vaikkakin varsinaiset idolit tulivat vasta, kun tutustuin kunnolla sceneen”.

Missä vaiheessa hommasta tuli sinulle ammatti?

”Noin viisi vuotta sitten. Ura lähti siitä, että kaverit ja kaverien kaverit halusivat ohjelmia. Olen aina ollut jonkinlainen päällepäsmäri ja viitsinyt neuvoa, sekä ottaa mielelläni selvää jutuista, mitä teen. Halusin tietää mahdollisimman paljon ja voisi jopa sanoa, että vähän kilpailtiin kaverien kanssa siitä, että kuka tietää eniten. Kisavalmentamisen aloitin, kun kaverin avopuoliso halusi pt:suhteen aikana lähteä kokeilemaan, miltä se kisaaminen tuntuisi. Lopputulos oli sen verran hyvä, että nyt kisaajia on minulla ollut noin 15. Sekä miehiä, että naisia”.

Kiinnostaako sinua itseäsi kisata?

”En ole itse kisannut muussa, kuin voimannostossa. Aikaisemmin oli haaveena mennä johonkin fysiikkalajiin ja koin sen jopa jonkinlaiseksi pakoksi urallani, muuta iän myötä olen ymmärtänyt, ettei se ole tarpeellista. Valmennus kyllä kiinnostaa, teenkin sen eteen töitä ja haluan jonain päivänä olla Suomen arvostetuin kisavalmentaja. Tavoite on, että olitpa aloittelija tai kokenut, minun ohjeillani pääset parhaaseen tulokseen ilman ihme kikkailua”.

Olet Bodybuilding Alliancessa mukana. Mikä se on ja miltä tuntuu tehdä hommia sellaisten bodarien kanssa?

”Kyseessä on siis kahdeksan kehonrakentajan ryhmä, jonka pohjimmainen tarkoitus on vaan pitää yhtä keskenään, sekä jakaa tietoa ja tuoda kehonrakennusta positiivisemmin esiin. Porukkaan kuuluu Suomen parhaimmistoa kehonrakentajista, joilla on hyviä meriittejä. Suurin osa heistä on joidenkin esikuvia, mutta siitä huolimatta ei meillä ole mitään nokkimisjärjestystä poikien kesken. Koen olevani etuoikeutettu saadessani olla osa Alliancea. Alkuun piti todeta, että huhhuh mikä porukka… Pari overall-voittajaa ja vastapainoksi pari jotka ei ole kisannut, mutta siinä ei ole mitään ongelmaa”.

Nyt kun puhutaan bodaamisesta ja se on monen nuoren miehen mielen päällä, niin mikä on sopiva ikä aloittaa lihan kasvatus ja miten se kannattaa tehdä?

”Sopiva ikä aloittaa kuntosalitreeni on minun mielestäni aikaisintaan 13-14 vuotiaana ja silloin täytyy lähteä aivan perusteista liikkeelle. Ensisijaisesti aloittelijan täytyy harjoitella niitä työkaluja, joita sitten tarvitsee myöhemmin. Puhutaan siis huolellisesta tekniikoiden opettelusta ja kaikkien oikopolkujen välttämisestä. Tarjontaa ohjeissa on niin paljon, että moni lähtee kikkailemaan jopa vahingossakin liiaksi, mikä sitten vie pois perusasioista. Ruokailun opetteleminen on vaikeimpia asioita ja siihen pitää varata aikaa. Intensiivinen treeni ja laadukas ravinto ovat tärkeitä. Mitään kokopäiväistä treineriä ei tarvitse avuksi hankkia, mutta on hyvä käydä tarkistuttamassa tekniikat ammattilaisella. Myös motivaatio-ongelmiin toimii oikea ja inspiroiva treineri”.

Mitä vaikeuksia voi olla bodailun alkuvaiheessa?

”Se, että ei olla varmoja suoritustekniikasta eli ei saada intensiteettiä heti. Täytyy muistaa, että toisilla on parempi koordinaatio, kuin toisilla, mikä vaikuttaa treenaamiseen niin, että myös tuloksia tulee eri tavalla. Älä siis vertaile liikaa kaveriin: pienempi hauis, kuin kaverilla on täysin ok. Täytyy myös muistaa omat kiinnostuksen kohteet ja löytää semmoinen liikuntalaji, joka inspiroi sinua itseäsi. Vaikeutena monella nuorella on myös huono priorisointikyky. Mitään bodymunkkielämää ei tarvitse elää, mutta jos haluaa tuloksia, on maltettava mennä sinne salille säännöllisesti. Vaikka kaverit pyytäisivätkin pelaamaan”.

Miten sinun mielestäsi välttyy treenin tuloksia boostaavien aineiden houkutuksilta?

”Ajattele niin, että ei ole millään tavalla normaalia olla samoissa alhaisissa rasvoissa ja silti kehittyä jatkuvasti kesät talvet. Se on täysin tarpeetonta kiirehtimistä ja typerää, sillä oma hormonitoiminta lakkaa. Näillä Suomessa laittomilla aineilla saadut lihakset ovat lainassa, eikä ne jää, kun käyttö loppuu. Monella on sellainen luulo, että on normaalia käyttää jotain, mutta ei se ole”.

Annahan vielä muutama täsmävinkki nuoren miehen terveelliseen elämään.

”1. Kunnioita perusteita. Harjoittele perusliikkeet siten, että niiden tekniikka on jopa kaunista katseltavaa.  

2. Noudata sarjapainoprogressiota. Hinaa pikkuhiljaa sarjapainoja ylös raskaammissa perusliikkeissä.

3. Anna keholle palkinnoksi 4-5 kertaa päivässä laadukasta ja monipuolista ruokaa.

4. Muista se, että lihashuolto ja liikkuvuuden ylläpitäminen ovat sama asia, kuin verojen maksaminen: jos jossain vaiheessa päätät luopua, suorituskyky laskee ja tekeminen loppuu jopa kokonaan.

5. Hanki itsellesi 1-3 esikuvaa, joiden tekemisiä seuraat päivittäin esimerkiksi somessa. Sitä kautta saat tietoa ja motivaatiota”.

Otapa Joonas yhdeksi esikuvaksi ja seuraa häntä somessa:

IG: @joonashaapasaari

SC: joonashaapasaar

Tutustu myös Ristiotteen YouTube kanavaan <3: https://www.youtube.com/channel/UCS29BoDpTgm7nyZhmpSlHLQ

- Aino P.

Aino PapinniemiComment