Äkillinen, vihainen ja turvonnut polvi - mitä teen?

Poikaystäväni Aleksi oli eräänä päivänä pelaamassa jalkapalloa leikinomaisesti kentällä. Hyvät lämmittelyt olivat alla ja pitkän linjan liikkuja kyseessä. Tukilihaksien aktivointi ja venyttelyt eivät olleet mitenkään uutta, vaan kaikki tehty protokollan mukaan. Silti pelin yltyessä pikkupallottelua kiivaammaksi lopputulos oli seuraavana päivänä kävelykevottomaksi turvonnut polvi - ilman suoraa loukkaantumista tai kontaktia. Hitto vie, mitä nyt. Tulehdusta, kipua ja Netflixiä ainakin.

Kotihoitoa vai lääkäriin?

Alkutilanne. Kuvassa oikeanpuolimmainen polvi selkeästi turvonnut.

Alkutilanne. Kuvassa oikeanpuolimmainen polvi selkeästi turvonnut.

Aleksin polvet ovat aikaisemminkin reistailleet, mutteivät ihan vastaavalla tavalla eivätkä pitkään aikaan. Ei myöskään käynyt järkeen se, että ilman vanhojen rasitusvammojen ärtymistä polvi otti itseensä niin paljon nestettä, ettei sitä voinut enää taivuttaa. Painoakaan ei raaskinut varata - kumma juttu.

Pienen googlettelun jälkeen tulos oli, että lääkäriinhän ei ensiksi mennä, sillä siellä luultavasti tehtäisiin punkteeraus (neulalla poistettaisiin nestettä polvesta). Tietenkin olisi kenties kaikkein viisainta ensimmäisenä mennä ammattilaiselle hoitamaan tilanne pois, mutta kuten kunnon loukkaantumisiin tottuneen urheilijan kuuluu, pikkuasioiden kanssa ei lähdetä valittamaan. Minä siinä vieressä vähän revin tukkaani ja pohdin jotain konstia auttaa.

Sitten sain sopivasti käsiini testattavaksi vekottimen, joka oli kuin juuri tarkoitettu helpottamaan kipuilevaa miestäni: Game Ready kylmäkompressiolaitteen. Välillä karma toimii omaankin pussiin.

KKK

Olet varmasti kuullut sanonnan kylmä, koho, kompressio, kun keskustellaan loukkaantumisista, nyrjähtäneistä nilkoista ja turvonneista osista. Vaikka Aleksin loukkaantumisesta oli laitteen saamiseen mennessä kulunut useampi päivä, oireet olivat juurikin sellaisia, joita voi hoitaa erityisesti kylmän ja kompression avulla. Turvotus oli saatava laskemaan, eikä jäinen hernepussi kotikaapista riittänyt.

Game Ready laitteen kanssa.

Game Ready laitteen kanssa.

Lopputilanne - terve polvi. Turvotus laskenut.

Lopputilanne - terve polvi. Turvotus laskenut.

Mikä oikeasti auttoi

Game Ready on muun muassa urheilun ammattilaisten käyttämä kylmäkompressiolaite, nopeaan palautumiseen ja loukkaantumisien hoitoon. En mene sen toimintaan sen enempää sisälle (lue täältä enemmän), mutta kerron sen verran, että se on helppokäyttöinen, tehokas ja hellävarainen. Jos polvi olisi jouduttu esimerkiksi leikkaamaan, olisi turvotus täytynyt poistaa ennen sitä ja laite oli juuri tähän tarkoitukseen omiaan.

Vaikka kylmäkompressio helpottikin oireita, oli polvi mennyt sen verran pahasti, että oli lopulta mentävä lääkäriin hakemaan myös tulehduskipulääkkeitä. Lääkäri ja Aleksi itse tosin sanoivat, että ilman Game Readya olisi ollut vielä huonompi tilanne ja mahdollisesti punkteeraus ainoa vaihtoehto, ken tietää. Oireiden helpottaminen itsessään oli jo arvokasta ja mahdollisti nopeamman paranemisen.

Kokonaisuudessaan terveeseen polveen meni noin viikko laitteen ja lääkkeiden kanssa.

Checklist turvonneen ja ärtyneen polven kanssa:

  1. Heti loukkaannuttuasi toteutua kylmä-koho-kompressiohoito, jos mahdollista. Ensiavun voi hyvin tehdä kotikonstein.
  2. Tunnustele vamman vakavuus: lääkäri on huonossa tilanteessa tarpeen, mutta jos koet, että homma on hallussa toteuta itsehitona.
  3. Jos haluat hoitaa itse tai lääkäri sanoo, että turvotus täytyy saada laskemaan ennen hoitoja, vuokraa itsellesi Game Ready vaikka viikoksi. Saat silloin koti-oloissa tehokasta ja ammattimaista hoitoa turvotukseen ja kipuun.

- Aino P.

Aino Papinniemi1 Comment