Crossfitistä bodaustyyliseen treenaamiseen? - Haastattelussa Annina Vainio

Annina Vaino, minulle tuttavallisemmin Anni, teille ehkä Tikisanni, istuu edessäni sporttisena ja iloisena, kuten aina. Yhdeksäntoistavuotiaan elämään kuuluu eloa Tikiksen urheilijana ja sisällöntuottajana, omatoimista treenaamista sekä omaa opiskelua ja tähtäystä alalle. Keskustelu ajautuu luonnollisesti treeniin ja päätän kysellä Annin näkökulmaa muutamaan asiaan. Hänen lajeinaan kun on aikaisemmin ollut crossfit ja nykyään enemmän bodaus (kuntosaliharjoittelu). Halusin selvittää, miten tämä yhtälö ottaa toimiakseen lajien yleisen vastakkainasettelun tuoksinnassa.

Anni, millainen urheilutausta sulla on?

”Pienenä harrastin kilpauintia ja ratsastusta. Uintia tuli tehtyä 7 vai 8 vuotta ihan kunnolla, mutta sitten alkoi lattiakaakelien tuijottelu tökkimään… Triathlon tuli sitten ja sitäkin harrastin pari vuotta. Pyöräily kuitenkaan ei ollut ehkä oma juttu ja nytkin oma pyörä vaan pölyttyy kellarissa”, Anni muistelee ja siemaisee sitruunateetään pohtivana, ”Triathlon jäi myös siksi, että saliharrastus alkoi kiinnostamaan enemmän ja kestävyystreenit tuppasivat jäämään välistä. Olin jo tuolloin kiinnostunut lihaksikkaasta naisvartalosta. Uinnissakin vertailtiin hauisten kokoa, haha”.

Seuraava laji taisi olla crossfit. Kerro siitä lajina.

”Nooh… Se tuntui heti omalta jutulta. Crossfitissä testataan harjoittelijan kaikki urheilulliset ominaisuudet: voimailu, voimistelu, kestävyys, räjähtävyys ja niin edelleen. Se on todella raastavaa ja tehokasta. Alkuun tuli tosi paljon kehitystä nopeasti ja onnistumisen tunteita. Porukka oli hyvä ja motivoiva - kisasin jopa muutaman kerran”.

Crossfitistä puhutaan paljon pahaa. Heikot tekniikat rikkoo ihmisiä ynnä muuta. Mitä olet siitä mieltä?

Anni tuhahtaa ja tokaisee: ”Täytyy sanoa, että kyllä riippuu paljon crossfitsalista ja valmentajista, että onko laji hyvä vai ei. Ihan samalla tavalla, kuin personal trainer voi olla paska tai tosi hyvä. Pahimmassa tapauksessa aloittelijat laitetaan tekemään heti kaikkea liian raskasta eikä tekniikkaa opeteta kunnolla. Mut on siis tosi hyviä paikkoja kanssa”.

Nyt sitten olet siirtynyt bodaustyylisempään treenaamiseen kuntosalille. Oliko tämä jonkun toisen painostamaa vai lähinnä omaa tahtoa?

”Heh, kyllä siinä on ihan omaakin tahtoa. Harrastin crossfittiä päälle vuoden ja itseasiassa en koe, että olen siitä ihan vielä luopunutkaan mielessäni. Teen silti tosi paljon voimailutreeniä ja haluan kehittyä siinä,” Anni kertoo, ”Crossfitissä alkoi ärsyttämään, kun kovan alun jälkeen ei tullutkaan niin nopeasti voimaa lisää. Tahdoin keskittyä ainakin jonkin aikaa vain yhteen osa-alueeseen ja se vei helposti kuntosalin puolelle”.

Hmm, et siis koe, että kuntosaliharjoittelu ja crossfit sulkisivat toisiaan pois, vaikka niiden edustajat kovasti toisiaan vastaan ”sotivatkin”?

”Oikeastaan ajattelen, että crossfittaajille voisi olla paljon hyötyä kaikissa kuntosalilla tehtävistä apuliikkeistä ja jopa hermotustyyppisestä treenaamisesta. Tekniikkaharjoittelua kannattaisi tehdä ja harjoittaa myös, jotta pystyy suorittamaan paremmin crossfitissä vaadittavia juttuja. Vastaavanlaisesti kuntosaliharjoittelijat voisivat hyötyä paljon crossfittaajien treenimotivaatiosta, yhteishengestä, itsensä ylittämisestä ja onnistumisen tunteiden hankkimisesta. Lajit ovatkin siis oikein käytettynä apuna toisilleen - eivät vastakkain”, Anni sanoo kerraten lajien mahdollista yhteisvaikutusta.

Olet entinen kilpaurheilija. Jos sinun pitäisi kisata vielä, kumpaan lajiin taipuisit? Bikini/bodyfitnekseen vai crossfittiin?

”Crossfit varmaan. En koe, että lavalle nouseminen bikineissä on mulle se juttu… Toki ihailen todella lihaksikkaita naisvartaloita, mutta koen, että estetiikka ja ulkomuoto tulee mulle niitä suorituksia tehdessä enemmän. Eli kun nostan isoja painoja, kyllä se vartalo siinä muokkaantuu mun tyyliseen suuntaan. Kuntosalitreenissä olen kyllä huomannut, jos on lihasepätasapainoa. Siinä pystyy painottamaan enemmän omiin heikkouksiin, mikä on tosi hyödyllistä sit jos vaikka ajattelee ihan crossfit treeniäkin”.

Onko sinulla näin loppuun jotain mitä haluaisit sanoa crossfit lajin edustajille ja vastaavasti kuntosaliharrastajien puolelle?

”Crossfittaajille haluaisin sanoa, että oppikaa tuntemaan ja hermottamaan oma kroppa! On hyvä ajatella välillä, että millä lihaksilla noston oikein tekee. Se sitten palvelee parempia tuloksia kohti. Kuntosaliharrastajille voisin suositella monipuolisuutta ja vaikka liikkuvuusharjoittelua, jota crossfitissä tulee tosi paljon. Oppikaa myös kannustamaan toisia kanssatreenaajia, älkääkä kyräilkö toisianne vastaan! Kaikki voidaan yhdessä oppia toisiltamme jotain”.

Teimme Annin kanssa vähän huomoristisemman jutun hänen blogiinsa aiheesta naisten lihasten kasvatus. Käy lukemassa juttu täältä: Nainen - hauiksesi EI kasva vahingossa liian isoksi

 

- Aino P.

 

Aino PapinniemiComment