Mitä tarkoittaa elämä kokonaisuutena?
ihmisenelämä

Valmentajaurani alussa koin suuren oivalluksen, kun tajusin, että elämän kaikki osa-alueet liittyvät enemmän tai vähemmän toisiinsa. Tämä minulle muka-uusi asia muokkasi heti tapaa, jolla lähestyin ei pelkästään asiakkaitani, vaan myös omaa elämääni: ryhdyin kyseenalaistamaan ihmisten todellisia resursseja elämäntapamuutoksiin, lopetin ehdottoman pilkuntarkkojen ohjeiden laatimisen valmennettaville ja ryhdyin pelkkien liikuntajuttujen sijaan opiskelemaan myös mielen toimintaa.

Sittemmin olen keskustellut kyseisestä aiheesta suu vaahdossa vaikka minkälaisissa yhteyksissä ja tajunnut, miten vähän tätä ”kaikki liittyy kaikkeen” -teoriaa aidosti hyödynnetäänkään omien tavoitteiden, terveyden, suorituskyvyn ja ties minkä muun saavuttamisessa. Toki lähes kaikki ymmärtävät ainakin teoriassa, että kun syödään, treenataan ja nukutaan hyvin olo kohenee ja näin jaksaa tehdä myös kaikkea muuta.

Sanon ”ainakin teoriassa” siksi, että kokemukseni mukaan hyvin harva silti ottaa tosissaan huomioon omaa elämäänsä kokonaisuutena esimerkiksi silloin, kun asetetaan tavoitteita oman fyysisen tai mentaalisen kyvykkyyden kohottamiseen. Tavoite saattaa olla toive siitä, että nopealla aikataululla pitäisi päästä johonkin tiettyyn painoon, muuttaa koko elämä kerralla tai vaikka oppia hallitsemaan stressiä huomiseen mennessä. Todellisuudessa saattaa kuitenkin olla niin, että elämän muut asiat vievät niin paljon energiaa, että sitä ei yksinkertaisesti jää jäljelle suuria fyysisiä tai mentaalisia tavoitteita varten ja näin edessä on karvas epäonnistuminen, jolta olisi voinut välttyä.

Onkin siis tärkeää pohtia tositarkoituksella, että kuinka paljon energiaa sinulla ihan oikeasti kokonaisuudessaan on ja miten olet sen käytön arjessasi jakanut nyt? Onko sinulla tapana vaatia itseltäsi paljon usealla elämän osa-alueella samanaikaisesti ja jos on, millaisella menestyksellä? Mistä tekemisestä saat energiaa ja mikä puolestaan ottaa sitä pois? Mikä on elämässäsi se tärkein asia, jonne pitää varata jaksamista ja muita resursseja kaikista eniten?

Kun olen asiakkaitteni kanssa pohtinut vastauksia näihin kysymyksiin, on lopputuloksena ollut selkeämpi ja monellakin tavalla armollisempi tapa katsoa omaa elämää. Tavoitteet skaalautuvat helpommin saavutettaviksi, fokus säilyy siellä, missä sitä eniten tarvitaan ja suunnitelmat joustavat sen verran, kun isoa kaavaa ajatellen on tarpeen. 

Iloisia pohdintahetkiä ja pirteää syysmaanantaita täältä Helsingistä!

Ystävällisin terveisin,
Aino Papinniemi

Tavoitteet ja niiden laatiminen

Syksyn tullen yritysmaailmassa, ja toki muuallakin, alkaa kuhisemaan. Ihmiset heräävät taas uusiin projekteihin ja moni tahkoaa projekteja kasaan ainakin jouluun saakka. Tavoitteiden asettaminen tulee oleelliseksi niille, jotka haluavat rakentaa itselleen menestystä, onnistumisia ja etenemistä.

Teimme Teemu Karppisen kanssa Menestyvä Mieli -kanavalle jakson juurikin tästä aiheesta, sillä me koetaan, että ilman selkeää tavoitteiden ja toimintasuunnitelmien laatimista on vaikeaa päästä parhaaseensa. Minä aion itseasiassa istua tänään alas ja rustata itselleni konkreettisen listan objektiiveja.

Käy katsomassa video, jos tuntuu, että aihe voisi sinua yhtään kiinnostaa!

Miten hallita stressiä, professori Judith Andersen?

Muutama viikko sitten käytiin mieheni Aleksin ja Menestyvä Mieli -kollegani Teemu Karppisen kanssa Tampereella kuvausreissulla. Teimme videoita Mentoritiimin uutta valmennusta varten ja niillä videoilla esiintyi muun muassa psykologian professori Judith Andersen Toronton yliopistosta. Judith on tehnyt paljon tutkimustyötä esimerkiksi poliisien stressinhallintaan liittyen Harri Gustafsbergin kanssa ja onneksemme saimme houkuteltua hänet haastateltavaksi myös meidän omalle Menestyvä Mieli -kanavalle!

Videolla Judith kertoo, miten ihan kuka vaan voisi hallita stressiä vähän paremmin käyttäen yksinkertaisia, mutta tutkitusti toimivia keinoja. Kannattaa katsoa/kuunnella!

Mieleltään muuta - kuinka ajattelun erilaisuus rikastaa?
Helsingin Yrittäjät.jpg

Istun elokuun vilkastamassa katukahvilassa ja ajan hengen mukaan nautin tarkkaan harkittujen kahvipapujen lopputuloksesta, jota kassalla kuvailtiin monin lupaavin adjektiivein. Sormieni alla natisee upouuden läppärin painikkeet mielestäni jokseenkin samalla rakkaudella, kun olen nähnyt pianistin hellivän koskettimiaan. Jokainen liike on tarkkaan harkittu ja näin teos nivoutuu vähitellen yhteen napautus napautukselta harmoniaan pyrkien.

Viimeaikoina olen keskustellut valokuvaajamieheni Aleksin kanssa paljon luovuudesta ja siitä, miten kummankin taiteellinen kapasiteetti näkyy tavassa nähdä maailmaa. Olen usein hämmästellyt tyyliä, jolla hän katsoo ympäristöä ja näkee juuri oikeat hetket, paikat ja valon loistavien valokuvien ottamiseen. Minulta nämä ohikiitävät mahdollisuudet menevät lähes aina ohi ja en voi, kun ihailla lopputuloksia.

Minun kykyni on erilainen. Siinä, missä Aleksi näkee sielunsa silmin oikean kuvakulman tilanteen tallentamiseen, minä näen, miten kertoisin siitä sanoin. Sen sijaan, että Aleksi kirjoittaisi ”Istun elokuun vilkastamassa katukahvilassa…”, hän kertoisi saman tarinan kekseliään vivahteikkaasti kuvalla. Näin maailmamme eroavat, mutta lopulta täydentävät toisiaan luoden pohjan rikkaalle yhteistyölle ja suuremmille projekteille.

Haluan esimerkilläni viedä katseesi mahdollisuuksiin, joita piilee sinun ja kumppanisi, ystäviesi tai työkavereidesi yhteistyön välillä teitpä sitten taiteellista tai ihan mitä muuta työtä tahansa. Turhan usein erilaisuudet ajattelussa tuovat pintaan erimielisyyksiä, oman tontin ärhäkkää puolustamista tai vihreänä sykkivää kateutta. Vilkaisu historiaan tai jopa nykypäivän poliittisiin keskusteluihin kertovat paljon, mitä erilaisuuden pelko ja näkemyserot pahimmillaan aiheuttavat.

Tehtäväsi tänään on tämä: mieti, mitä sinä voisit saavuttaa, jos oppisit entistä paremmin hyödyntämään erilaisia ajattelijoita sinulle tärkeissä projekteissa ja vastapainoksi miten voisit omalla ajattelullasi auttaa muita saavuttamaan omaansa?

Jokainen organisaatio vilisee erilaisia mieliä ja on paljon meistä itsestämme kiinni, miten nämä erot vahvistavat toisiaan, eivätkä revi toinen toisiaan riekaleiksi. Yksi menestyvä mieli voi saavuttaa paljon, mutta monta sellaista pyrkimässä yhteen ja samaan tavoitteeseen on jotain ihan muuta.

Nyt kahvi loppui ja on aika liikkua eteenpäin. Mitä ihaninta maanantaita ja onnea uusien yhteistyömahdollisuuksien löytymiseen!

Innostunein terveisin,
Aino Papinniemi

3 konkreettista vinkkiä tuotteliaisuuteen

Tänään on se päivä, kun kolmen viikon luovan pohdinnan ja työn jälkeen palaan takaisin asiakkaiden äärelle. Ja mikäs sen parempi tapa aloittaa, kun julkaista Menestyvä Mieli -kanavalle video tuotteliaisuudesta!

Ainakin yrittäjällä, ja miksei toki kaikilla muillakin, on valtava vastuu pitää huoli siitä, että pää ja keho pysyy skarppina ja tuottavuus korkealla. Ihmisellä on taipumus etsiä matalia aitoja ja olla herkkä ympäristön ärsykkeille, minkä takia tietoinen ja rehellinen katsastus omaan aikaansaamiskykyyn on aika ajoin todellakin kannattavaa.

Videolla tuon esille kolme konkreettista tekoa, joiden avulla voit vaikuttaa sun omaan tuotteliaisuuteen JUST NYT. Välillä paras tapa lähestyä asioita on heti tehdä niille jotain, eikä jäädä empimään täydellisen suunnitelman puutteessa.

Käy myös seuraamassa Menestyvää Mieltä Facebookissa ja Youtubessa!

Mahtavaa viikon alkua!

Innostunein terveisin,

Aino

Älä pelkää pimeyttä

”Don’t be afraid of the darkness, mine it”, sanoi Robert Greene, suuresti arvostamani kirjailija eräässä luovuutta koskevassa podcastissa. Olen aina kokenut vetovoimaa mystiikkaa, makaaberia ja pimeää kohti, mikä on johtanut monella tasolla hienoihin oivalluksiin myös ihmiselämästä ja varsinkin ihmismielestä. Älä nyt säikähdä - en aio tänään puhua sotapeleistä ja zombeista, vaan jostain, mikä koskettaa meitä kaikkia.

Olet varmasti elämäsi varrella huomannut, että eteen tulee välillä tapahtumia, tilanteita ja ihmisen puolia, jotka jollain tasolla järkyttävät, satuttavat ja osoittavat voimakkaasti pahuuden olemassaoloa. Ideaalissa maailmassa kaikki tämä jäisi välistä, mutta lienee sanomattakin selvää, että luonnon ja ihmisyyden mukana tulee väkisinkin myös rapaa. Olisi naiivia ajatella, että elämässä ei koskaan sattuisi mitään tai synkkyyttä ei olisi olemassa eri tasoissa ja sävyissä meissä jokaisessa. Silti silmien sulkeminen pahalta tuntuu olevan jokseenkin sisäänrakennettu ominaisuus, josta pois opettelu vaatii valtavasti halua ja työtä. Herääkin varmasti kysymys, että miksi moinen edes kannattaisi?

Jos minun pitäisi tätä lyhyttä formaattia varten kiteyttää oppimani, sanoisin seuraavaa: synkät, vaikeat ja raastavat kokemukset ovat potentiaalisesti äärimmäisen tehokkaita ponnahduslautoja räjähdysmäiseen mentaaliseen kasvuun. Sanon ’potentiaalisesti’ siksi, että liika paha on tietenkin liikaa ja siksi, että ihmiset resilienssikykyineen ovat hyvin erilaisia. Kuitenkin niin sanotun ”mindsetin” eli ajattelutavan muuttaminen on keskeisessä roolissa, jos haluaa kääntää huonot kokemukset lopulta omaksi vahvuudeksi.

Ja tämä onnistuu siten, että myrskyn jälkeen kysyt itseltäsi: ”Mitä minä voin tästä kaikesta oppia?”.

Palatakseni alun lainaukseen, ”pimeyden louhiminen” tarkoittaa ainakin minulle sitä, että myös niistä kauheista kokemuksista ja maailmalla tapahtuvista hirveyksistä voi ottaa inspiraatiota oman elämän ja persoonan rakentamiseen. Silmien sulkeminen, karkuun juokseminen tai paikalleen jääminen eivät auta sinua auttamaan muita ja itseäsi kohti menestyvämpää mieltä, vaikka ne välillä siltä helpommalta ratkaisulta tuntuisivatkin. Älä siis kiellä hämärän olemassaoloa itsessäsi tai muissa, vaan muista, että siellä missä on paljon valoa, syntyy myös varjoja. En tarkoita, että sinun kuuluu nyt väkisin etsiä jostain taistelua ja tuskaa, mutta muista tämä ajattelumalli, KUN eteesi moista tulee.

Aika moni hieno kasvutarina olisi jäänyt tapahtumatta ilman käyntejä pohjalla.

Minä menen tästä katsomaan jonkun kauhuleffan teeman kunniaksi! Menestyksekästä viikkoa, missä oletkin.

Ystävällisin terveisin,

Aino Papinniemi

ainojasonny.jpg
Kumpi kantaa pidemmälle: lahjakkuus vai kova työ?
Aino merihaka Aleksin Valinnat-8.jpg

Minä kärsin nuorempana valtavasti kärsimättömyydestä ja uskomuksesta luontaisiin kykyihin yli kaiken muun. Tämä ajattelumalli ajoi minut luovuttamaan nopeasti asioissa, missä en heti onnistunut ja saanut kehuja ja sai minut lähinnä jahtaamaan sitä jotain, missä voisin nousta staraksi ensi-yrittämällä. Niin naurettavalta kun se kuulostaakin, en ollut ihan tajunnut sitä, että taitoja voi oikeasti treenata ja myös sellaisissa asioissa voi tulla todella hyväksi, mitkä eivät heti suju virtuoosin kepeydellä. Tutkimukset tosin osoittavat, että en ole ollut näiden ajatusten kanssa yksin, vaan yllättävän moni ylenkatsoo taitojen kehittämistä pitkäjänteisesti eli kasvun asennetta yleensä. Synnynnäiseen kykyyn luotetaan sen sijaan paljon niin yrityksissä, urheilussa kuin yksityiselämässäkin.

Tämä on sääli, sillä taidot, kaikenlaiset sellaiset, mahdollistavat ihmiselämässä valtavan skaalan asioita ja ilman niitä tulee arjesta tarpeettoman tahmeaa. Niiden avulla saat tehdä työtä, mitä haluat tehdä, sellaisen parisuhteen, kun koet tarvitsevasi ja sellaisen kehon ja mielen, jotka koet ansaitsevasi. Kyllä, rakas lukija, taidot ovat yksi avain onneen, jos olet valmis tekemään, mitä kunkin sellaisen saavuttaminen vaatii.

Olen havainnut taitojen kehittämisen esteenä muun muassa seuraavat kolme asiaa:
A) Nojataan liikaa lahjakkuutteen tai sen poissaoloon.
B) Ei mietitä, mitä taitoja olisi hyvä kehittää, jotta pääsisi kohti omaa unelmaansa.
C) Ei ymmärretä toistojen ja pitkäjänteisyyden tärkeyttä.

En todellakaan halua sanoa: ”Usko, niin voit tehdä mitä vaan!”, sillä se on mielestäni väsynyt tapa pönkittää puuttuvaa kyvykkyyttä. Kovalla työllä, järkevällä ”opetussuunnitelman” rakentamisella ja ajan kanssa voit sen sijaan tulla todella monessa asiassa todella paljon paremmaksi, jopa loistavaksi. Ja kun olet jossain hyvä, moni asia helpottuu ja eteesi aukeaa useampia mahdollisuuksia. Kun taas kehityt itse taitojen keräämisessä, pysyt muuntautumiskykyisenä ajassa, jossa sitä arvostetaan luultavasti enemmän, kuin koskaan. Tarpeeksi monta perustetta kasvun asenteen omaksumiselle?

Jotta saisit tämän päivän teemasta vielä enemmän irti, jätän sinulle tehtävän tehtäväksi.

Ja se kuuluu näin:
1. Tee lista taidoista, joita koet tarvitsevasi tai joita haluat viedä pidemmälle, jotta sinun elämästäsi ja työstäsi tulisi mielekkäämpää, helpompaa ja/tai jollain tapaa palkitsevampaa. Tässä on pieni esimerkkiote minun listastani: myyntitaidot, lyhyen tekstin ulkoa opettelu, graafinen ilmaisutaito ja pidemmän formaatin hengitysharjoitukset.
2. Valitse listaamistasi taidoista oleellisin tai sellainen, mistä haluaisit lähteä liikkeelle ja tee suunnitelma taidon kehittämiseksi. Voisitko esimerkiksi lukea aiheesta lisää, tehdä enemmän jotain konkreettista, katsoa YouTubesta opetusvideoita ja mennä kurssille? Mieti myös, miten aiot mitata edistymistäsi?
3. Pysy suunnitelmassa ja tee toistoja, toistoja ja toistoja. Unohda lahjakkuus ja omaksu sen sijaan kasvun asenne eli ajatus siitä, että kykyjä on todella mahdollista kehittää. Joku viisas on joskus sanonut, että 10 000 työtunnin jälkeen voi puhua jonkin taidon mestaruudesta - ota tästä ajatuksesta voimaa yrittämiseen!

Jos uskallat, jaa alle taito tai kaksikin, joiden kehittämisestä olisi sulle todella paljon apua.

Mahtavaa kesäviikkoa ja voimaa uuden oppimiseen!

Ystävällisin terveisin,
Aino Papinniemi

PS: Kirjoitin tämän saman tekstin Menestyvä Mieli -sivulle Facebookkiin. Sinne kirjoittavat minun lisäkseni myös muut alan ammattilaiset, joten käy ihmeessä seuraamassa: Menestyvä Mieli

Uusin valmis projekti - 12Rounds
Jani Kokki, 12Rounds:in perustaja.

Jani Kokki, 12Rounds:in perustaja.

Kulunut puoli vuotta on ollut ensimmäinen, kun olen saanut tehdä töitä valokuvaaja-avopuolisoni Aleksin kanssa. Hän tuli mukaan Aatelmaan vuoden alussa ja näin alkoi yhteinen matka kohti meidän näköistä työskentelymallia ja tottakai palveluita. Parastakin aikaa istumme kumpikin omalla läppärillä mökissä, jota ympäröi upea Suomen luonto. Viikon piti näyttää lomalta, mutta into omaan tekemiseen ja korkea kysyntä ohjaavat selkeästi meidät kummatkin herkästi duunimodeen. Ja mikäs tässä tehdessä - rakkaan kanssa sitä mitä rakastaa.

Syytä on myös toki juhlistaa jo tehtyä. Eilen saimme purkkiin ison projektin, johon kuului nettisivujen teko alusta loppuun sekä kuvien, videoiden, tekstien, grafiikoiden ja logon luominen. Kyseinen setti tehtiin uunituoreelle 12Rounds -nimiselle kamppailulajivaikutteiselle ryhmätreenikonspetille, joten visuaalisessa ilmeessä tuotiin voimakkaasti esille Martial Arts -henkeä, aasialaisia viboja ja osaavien valmentajien taitoja. 

Projektissa pääsimme Aleksin kanssa kumpikin hyödyntämään vahvaa ymmärrystä ja osaamista sekä taiteen, että liikunnan maailmasta. Saat itse käydä katsomassa ja analysoimassa lopputulosta, mikäli kiinnostaa:

www.12rounds.fi

Uutta on tietenkin myös nämä meidän omat sivut, jossa on entistä selkeämmin jaoteltu Aatelma Creative ja Aatelma Coaching omiksi sektioiksi. Monen alan jongleeraus on kieltämättä mielenkiintoista puuhaa, mutta yllättävän antoisaa suuntaan ja toiseen. Esimerkiksi yllättävän iso osa taiteellisista projekteista liittyy meillä jollain tavoin hyvinvointiin, joten monen alan syvällinen ymmärtäminen antaa vipuvartta tekemiseen. 

Yhden duunin tekeminen on monien viisaiden miesten ja naisten mukaan a) vanhanaikaista ja b) (innovatiivisuutta) rajoittavaa, joten tässä sitä ollaan. Hyvin ei-rajoittuneina.

Aleksin valokuvaportfolio

Aatelma Creative -referenssit

Aatelma Coaching -palvelut

Ihanaa kesää!

Ystävällisin terveisin,

Aino Papinniemi

Aino PapinniemiComment
Mitä on aivosumu ja kuinka siitä pääsee eroon? - VIDEO
Aino MM-3.jpg

“Mitä se aivosumu nyt sitten on”, kysyi eräs johtotehtäviä tekevä asiakkaani nähtyään alla olevan videon otsikon jossain päin somea. Keskustelun edetessä treenin lomassa koetin tuoda esille pointteja ja ajatuksia, miten aivosumu vaikuttaa jokaisessa firmassa työntekijöihin, johtoon ja muutenkin ihmisten väliseen kanssakäymiseen henkilökohtaisessa elämässä. Arvaat jo varmaan, että sumuinen pää on kaikkea muuta, kuin selkeä, positiivinen tai kohti tavoitteita pyrkivä.

Kyseessä ei ole varsinaisesti tieteellinen termi, mutta aivosumu eli brain fog on laajalti tunnettu käsite ja havaintoja sen olemassaolosta tehdään yhä tiuhemmin. Se tarkoittaa olotilaa, jota voisi kuvailla irrallisuuden tunteena hetkeen, keskittymisvaikeutena, motivaation puutoksena, oppimishaasteena tai vaikka henkisen jaksamisen vähäisyytenä. Kuulostaako yhtään tutulta?

Minä olin varsinkin teininä varsinainen aivosumun mestari - ja huonoimmalla mahdollisella tavalla. Läsnäolo, hyvä päätöksentekokyky ja oman elämän hallinnan tunne tuntuivat lähinnä etäisiltä vitseiltä ja irvailulta omiin henkisiin kykyihin nähden. En silloin tietenkään edes tajunnut, että kyseessä on jokin muu, kuin normaali tila ja vasta, kun ryhdyin työstämään elämäntapojani, hälveni usva ajatuksieni edestä haituva kerrallaan. Viimeisen vuoden aikana olen työstänyt terveellisten elämäntapojen ja mentaalisen treenin kautta pään terävyyttä entisestään ja ero omassa kykeneväisyydessä on monella tasolla huima ylioppilaskirjoituksiin talsineeseen ihmisraunioon verrattuna.

Paljastin siis jo, mikä aivosumuun vaikuttaa: pääosin sun elämäntavat. Kyse voi toki olla sairauden tai lääkityksen tuomasta mielen tukkoisuudesta, mutta useimmiten tilannetta voi auttaa muuttamalla omia tapojaan aivojen hyvinvointia tukevaksi.

Tein Menestyvä Mieli -sivulle kattavamman videon aiheesta ja siellä kerron, mitkä tekijät siellä hyvinvoinnissa erityisesti voisivat mieltä kirkastaa. Kannattaa katsoa video, jos tuntuu, että sulla on mitään tekemistä aivosumun kanssa.

Pilvettömiä taivaita ja menestyksekästä viikonloppua!

Terveisin,

Aino Papinniemi

PS: Lue myös Ilta Sanomien haastattelu meikästä aivosumun tiimoilta: https://www.is.fi/hyvaolo/art-2000006123338.html